Graniit -10%
Vaata!
2023. aasta köögitrendid

2023. aasta köögitrendid

Kuidas valmib kvaliteetne ja kaunis köök?

Uurisime Granitopi müügidirektorilt Silver Suurküttilt, mida toob aasta 2023, mis on praegu moes ja millest üldse alustada, kui ees seisab tühi köögiks mõeldud ruum.

Noble Ivory White

Mis on kõige olulisemad asjad, mis peaksid paika saama?

Ennekõike peaks paika panema ligikaudse eelarve ning järgmiseks tuleb koostada plaan või tegevuskava. Üha rohkem inimesi on avastanud isetegemise rõõmu, aga alati päris ilma kõrvalise abita ei saa. Isegi kui võetakse n-ö standardköök või komplekteeritakse see mööblimoodulitest, spetsialisti teadmised on siiski kasuks ja väga mõistlik on alustada teekonda sisekujundaja konsultatsioonist või mööblifirmast. Professionaal võib juhtida tähelepanu sellistele lahendustele ja pisiasjadele, mille peale ise ei tulegi.
Kindlasti tuleb proffide hooleks jätta elektri- ja torutööd, kuid isegi enne tehnika või mööbli paigaldamist või valimist on tark täpsustada seadmete võimsust. Muidu võib halval juhul liiga hilja selguda, et isegi kui olemasoleva kaitsme võimsusvarust piisab, tuleb muudetud elektriskeemi ja mööblipaigutuse tõttu näiteks uusi juhtmeid vedada või pistikupesade asukohti muuta.

Ambiente Light

Kas võiks välja tuua mõned tüüpvead, mida köögi sisseseadmisel tehakse?

Kiirustada ei maksa. Köök on võrdlemisi tähtis osa kodust ja selle remontimine või sisustamine võib olla päris kallis. Mida rohkem tehakse eeltööd, mida põhjalikumalt tutvutakse võimalustega ja suheldakse spetsialistidega, seda parem saab tavaliselt ka tulemus.
Vigu ei tookski välja, aga mõned liiga hilised muutused võivad küll minna kulukaks. Kui näiteks mööbel on juba paigas, siis tagantjärele on hilja ahastada, et valgustust on vähe või mõni sahtel-kapp on mõõtude poolest ebapraktiline. Mida teadlikumalt otsuseid tehakse, seda läbimõeldum, terviklikum ja kaunim saab olema ruum.
Kui rääkida kivist tasapindadest, siis mõnikord oleme olnud olukorras, kui meile teatatakse: “mööbel on kohal, tulge mõõtma ja paneme tellimuse töösse.” Meie jaoks on oluline, et kapid-riiulid poleks mitte ainult kohal, vaid ka kokku pandud ja oma lõplikus asukohas. Kui midagi olulist paigutuses muudetakse, ei pruugi tasapind enam sobida. Juhul, kui taustakivi ei taheta ja tasapinnakivi taha tuleb näiteks plaaditud sein, tasub lõplik viimistlus jätta selleks ajaks, kui kivi on juba paigas.

Crolla London, Blanco Subline 500 Silgranit


Ja loomulikult tuleks kõik erisoovid teatada varakult – näiteks valamu- ja pliidiava tehakse kiviplaadi sisse tehases (transpordi ajaks jätame mõnikord sisse tugevdusribad, mille lõikame ära objektil), aga suuremaid põhimõttelisi muudatusi enam paigalduse käigus teha ei saa.
Seda vist pole vaja eraldi rõhutada, aga… valikute tegemine ainult hinnast lähtudes ei ole mõistlik. Viimasel ajal juhtub halbu üllatusi järjest vähem, kuid varasemalt oli küllalt juhuseid, kui 1/10 mm täpsusega välja lõigatud kivitasapinda tuli sobitada kuskilt ehituspoest leitud õhukesest plekist ja otse öeldes lopergust valamut. Meil on põhjus, miks meie kodulehevalikus on Blanco toodang ja selle põhjuse nimi on kvaliteet. Premium-klassi toote puhul tavaliselt ei mõjuta hinda ainult kasutatavad materjalid, modernne tehnoloogia ja hea kvaliteedikontroll, säästuhinnaga laiatarbekaubast eristab neid ka kvaliteetne pakend, lisavarustus ja järelteenindus. Seda tasuks kodu sisustamisel meeles pidada – oleks ju kurb, kui mitukümmend aastat kestvas kivitasapinnaga kvaliteetköögis tuleks kas või nt segistit vahetada iga paari aasta tagant?

Crystal Diamond

Mida saaks köögi värskendamisel ära teha, kui ruumi napib?

Väike ruum on inspiratsiooni ergutajana isegi hea! Kui kõik vajalik tuleb kitsale pinnale koondada, peab planeerimine olema tavapärasest veelgi parem. Teisalt sobib piiratud ruumi väga hästi moodne ja praktiline Skandinaavia stiil. See ei ole nii lihtne, tühi ja tagasihoidlik kui harmooniat taotlev Jaapani interjöör, aga siiski mugav, minimalistlik ja rahulik. Funktsionaalsuse printsiibist lähtuv planeerimine aitab vältida liialdusi, mõttetuid kaunistusi ja nipsasju, mis koristamise keerulisemaks teevad ning ülemääraseid mööbliesemeid, mis askeldamisel ette jäävad.
Looduslikud materjalid, heledad seinad, pastelsed värvid, läbimõeldud panipaikadega mööbel, igast sentimeetrist õhkuv karge põhjamaine ilu – kas ei kõla see nagu igaühe unistuste köök!? Kui sellele lisada veel korralikult valgustatud kaunimustriline kivitasapind, võib kindel olla, et tulemuseks on imeline terviklahendus, mida võib imetlema jäädagi.
Õnne korral võib olla ka nii, et ruum ise n-ö dikteerib lahendused. On siis tegu tüüpprojekti ja arhitekti nutikusega vms, aga mõnikord sobib äsja ajakirjas-müügisalongis nähtud mööbel nii täpselt koju, et pead murda pole vajagi.

Crystal Calacatta Silva

Mis on kõige olulisem, mida tuleks silmas pidada avatud köögi puhul?

Avatud köök väärib eluruumi osana keskmisest kvaliteetsemaid materjale ning värve sobitades tasub proovida, kuidas kööginurk ülejäänud mööbli ja sisustusega sobib. Ainuõigeid lahendusi pole – ehkki enamasti kasutatakse mõttelise ruumiliigendajana tasapinnakiviga samast materjalist valmistatud suurt köögisaart, pole see kindlasti ainus viis tervikmulje tekitamiseks. Ka traditsiooniline söögilaud võib sama hästi mõjuda, eriti kui köök ise paikneb seinaorvas või eendis ja ruumi osade üleminekul ei taotleta väga selgeid piire.

Belvedere

Kui avatud köögis on suurem saar, võib kaaluda saare külgede kiviga katmist. Eriti just suuremustriliste (Belvedere, Viscount White ja Verde Savana graniit) ja väärika ajalooga (must ja valge marmor) kivide puhul on nn waterfall-efekt ülimalt kaunis.

Just viimasel aastatel on sisustushuvilised avastanud, et kivi saab väga hästi kasutada milleks iganes. Kui tasapinna ja taustakiviga samast materjalist on näiteks ka diivanilaud, aknalauad, telerialus, kaminasimss ja riiulid; kiviga on kaetud kummutid, kivist on ukseava, lambialused või isegi põrandaliistud, siis detailide koosmõjul paistab läbiva sisustusstiili järgimine kindlasti kena ja ühtse kooslusena.
Kindel on seegi, et elutuppa laienenud köögi puhul on väga tähtis pöörata tähelepanu ventilatsioonile ja valgustusele!

Mida peaks arvestama töötasapinda valides ja kööki sättides?

Kivitasapind on küll ilusa välimusega ja väga tugev – nt kvartsiidi ja kvartskivi kõvadus on Mohsi skaalal 7, (marmoril on see 2-3, graniidil 5-6), aga päris purunematu ja hooldusvaba pole ükski materjal. Nii tuleks kivitasapinda kööki valides arvestada, kes on elanikud, millised on nende harjumused ja elukorraldus. Intensiivsema kasutuse korral tuleks võtta ka vastupidavam materjal.
Puhtamisel ja hooldamisel ei tohiks kasutada happelisi aineid või abrasiivseid puhastusvahendeid. Üks õnnelik klient, kelle kodus on küpsetamine peaaegu igapäevane asi, jagas meiega kavalat nippi, kuidas ta oma kivitasapinna alati puhtana hoiab – enne kokkamise alustamist katab ta kivi toidukilega!
Tasapinna alla jäävate kappide kvaliteet mõjutab lõpptulemust. Karkass peab olema kinnitatud ja kindlalt paigas, ühetasane ja tugev, et kivi raskust taluda. Ülemistest kappidest midagi upitades ei tasu siiski kivi peale ronida – materjal on õrnem valamu- ja pliidiava kohalt ning see ei pruugi inimese raskusele vastu pidada. Raskemate pottide-pannidega asjatades tuleb vältida kivitasapinna servade vastu puutumist – jõuline ja järsk löök võib kivi kriimustada, halval juhul võib servast isegi tükk välja murduda.

Colonial Ivory

Milline peaks olema köögi valgustus?

Kuna meil põhjamaades on kolmandik aastat pigem hämar ja pime aeg, tuleb lampe valides arvestada nende võimsust ja asukohta. Tihti kasutatakse lisaks laelambile ka seinalampe ja kapiserva alla kinnitatavaid kohtvalgusteid või valgusribasid.
Võrdlemisi uue asjana kinnitatakse mõnikord valgusdioodidega n-ö öövalgus kappide alumisse serva või süvistatakse töötasapinna ääre alla kanal värvilise ribavalgusti jaoks. Mõlemal juhul võib säärane meeleoluvalgustus tunduda väga modernne ja ka praktiline, samas ei tarbi LED-valgustid kuigivõrd energiat.

Kui arvestada, et meie meeleolu ja käitumist mõjutavad värvid, milliseid toone (seinavärv, lambid, mööbel) kööki soovitaksid?

Kööki sobivad kindlasti kõik heledad ja pastelsed (isegi kahvatud) toonid, kuid traditsiooniliselt kasutatakse väga palju valget, musta ja halli köögimööblit. Hall võib omakorda olla väga varjundiküllane ja kõikuda märjast asfaldist kuni sooja beežikas-halli või külmema sinakashallini. Kivi ja puiduga kombineerituna võivad kõik värvid sobida, vahest ehk ainult väga erksate tekstiilide ja värvitoonidega tasub ettevaatlikum olla.
Võib-olla tuleb siinkohal ära mainida, et kollast, oranži ja punast peetakse isu tõstvateks värvideks, samas kui roosa, hele salatiroheline ja suvetaeva-sinine peaks vastupidi mõjuma söögiisu langetavalt.

Kas ja mida saaks köögi loomisel silmas pidada, arvestades praegust aega, mil jahtuv majandus sunnib rohkem säästlikkusele mõtlema?

Säästmisest või kokkuhoiust rääkides ei saa mööda minna kõnekäänust: “me ei ole nii rikkad, et osta odavaid asju”. Selles mõtteteras on sees ühteaegu nii õigustus kivist köögitasapinna tellimiseks kui ka üldisem… kogu remontimist ja ehitamist puudutav tarkus.
Kodu ja köögi sisustamine ei ole tavaliselt lühiajaline projekt, vaid investeering, mille pikkust mõõdetakse aastakümnetes. Seades otsustades esikohale hinna-argumendi, ei pruugi tulemus alati olla selline nagu loodeti. Kui kõige lihtsamatest detailidest rääkida, võib ilmselt igaüks kas või käes kaaludes mööblifurnituuri võrrelda ja mõista, mis vahe on odaval ja kallimal kapiukse hingel. Samamoodi on loogiline, et metallist kapinupud või käepidemed on tõenäoliselt kindlamad kui plastist valmistatud sangad. Mööbliplaadi, tasapinnakivi, valamu ja segistiga aga on lood keerulisemad. Kui kogemustega ja sõltumatuid sõpru kuskilt võtta pole, tasub enne otsustamist küsida mööblifirma või sisekujundaja konsultatsiooni. Kui külastada mitut mööblitootjat ja spetsialisti, võib pakkumisi võrreldes soodsamaks osutuda hoopis esialgu kallimana näiv pakkumine.
Pole vist vaja ekstra välja tuua, et oskamatu ehitaja võib valede töövõtetega rikkuda ka kõige parema materjali. Meie Granitopis hoiame kvaliteeti kõrgel kogu tasapinna tellimise, tootmisjooniste tegemise, tootmise, transpordi ja paigaldamise protsessi maksimaalselt kontrollides. Kindlasti toimiks sama reegel ka remondiaegse meelerahu ja köögimööbli kvaliteedi huvides – tootmisel ja paigaldusel mõjutab tulemust enim mitte hind, vaid professionaalide usaldamine.

Hinnakalkulaator

Milliseid nutikaid lahendusi veel soovitaksid, mille peale sisekujunduses võhik ei pruugi kohe ehk tulla?

Nutikaid lahendusi on palju ja tänapäeval võib leida inspiratsiooni ükskõik kust. Heaks lahenduste otsimise kohtadeks on Instagram ja Pinterest (üldisemalt kogu sotsiaalmeedia), samuti sisekujunduse teemalised ajakirjad, foorumid ja sisearhitektide-disainerite blogid. Ka on mainekamatel mööblifirmadel ja kivist tasapinna tootjatel tavaliselt küllaltki põhjalikud kodulehed, mida uurides saab täiesti tasuta end valdkonna uudistega kurssi viia.
Kui eeltööd teha ja võimalustega tutvuda, siis loomulikult tuleb uurida ka potentsiaalse koostööpartneri tausta – kas firma kontodel toimetavad üksikud palgalised influencerid või päris kliendid, kas tehtud tööde all jäävad silma ostetud referentsid ja like´d või on tegu päris inimeste poolt kirjutatud tagasiside ja fotodega…

Millised materjalid ja lahendused on trendikad praegu ja lähiaja perspektiivis?

Isikupära ja praktilisus on sisustuse ja mööbli valiku puhul kõige tähtsam. Kui midagi suurema trendina peaks välja tooma, siis silma jääb, et alumisi ustega kappe kohtab üha vähem – nende asemel on nüüd peaaegu alati sahtlid. Eks sahtlid ongi mugavamad kasutada ja ilmselt on sellise arengu taga mööblitootjate turu vajadustele orienteerunud ja ergonoomikast lähtuv tootearendus.

Jura Grey

2022.aasta kokkuvõttest paistab, et varemgi hinnatud kivide populaarsus püsib. Uue tugeva tegijana on kivitasapindade müügi edetabelisse tõusnud Terrazzo-kivid. Suuremaid või väiksemaid looduskivide (tavaliselt marmori) kilde sisaldava terratso muster on omanäoline ja kaunis, teisalt ei paista kirjult taustalt kasutusjäljed nii selgesti silma kui nt lihvitud valge marmori (Bianco Carrara C) puhul.

Terrazzo Calacatta

Muidugi on endiselt armastatud eelmise aasta müügihitt, paekivi Jura Grey (ja seda nii lihvitud kui poleeritud viimistlusega).

Väga populaarne on köögi töötasapindade tugevuse ja vastupidavuse sümbol, must graniit Nero Assoluto, mida sel aastal tänu meie kevadkampaaniale telliti päris palju põletatud-harjatud (F/B – flamed & brushed) ehk n-ö nahkse (leathered – i.k) viimistlusega.

Jura Grey

2022. aastal lisandusid meie materjalivalikusse mitmed teisedki marmoriliigid (Bardiglio, Mystery Grey, Fantastico Arni), kuid loomulikult püsis troonil kindlalt maailma tuntuim Itaalia valge marmor (Bianco Carrara C).

Fantastico Arni

2023. aasta suurima uudisena hakkasime klientide soovil pakkuma paekivi meenutava mustriga keraamikat – Bricmate Norrvange tooteseeria kivisid.

Sisustusstiili ja materjali valides tuleb arvestada, et trendid võivad vahetuda tihti, isegi mitu korda aastas, aga kööki või ka vannituba päris igal aastal ei remondi. Niisiis ei tasu alati lasta end võimaluste paljususest ahvatleda ega hirmutada, võtta tuleb ikkagi see lahendus, mis sobib ja meeldib. Tsiteerides üht klienti: “Kui juba teha, tuleb teha korralikult. Minu soov oli, et valmiv tervik oleks nii ilus kui praktiline. Ei ehita ju muuseumit omale koju.”

Artikkel ilmus lühendatud kujul sisekujundusajakirjas.

Vaata materjale!
Kui tahad meiega jagada valminud köögi pilte või rääkida, kuidas oled oma kodus kivi kasutanud, võta ühendust e-posti teel või lisa fotod meie Google´i kontole!
Noble Carrara

Trendisoovitusi 2024. aastaks

2022. aasta köögitrendid

Kaunis kodu – moodsa tehnoloogia ja väärika ajaloo harmoonia

2021. aasta köögitrendid: minimalism, funktsionaalsus ja perekesksus

Sisekujundajad soovitavad

Kuidas saan oma köögile pakkumise ja mil moel vormistatakse tellimus?

Tööpindade lõpliku maksumuse koos paigaldusega saad välja arvutada Hinnakalkulaatori abil. Olles valinud sobiva kivi ja sisestanud korrektsed mõõdud, saad samast kohast ka tellimuse ära saata. Samuti võid meile saata oma köögi plaani, kus peal ka mõõdud, mille alusel saame sulle pakkumise teha. Saates esmase kalkulatsiooniga tellimuse, võtab meie mõõdistaja Sinuga ühendust, et leppida kokku aeg mõõtude kontrollimiseks, näidiste esitlemiseks ja lõpliku tellimuse vormistamiseks.

Kuidas oleks võimalik näha tegelikke kivinäidiseid?

Meie mõõdistajatel on olemas kõik meie poolt pakutavate kivide näidised. Eelvaliku saate ka teha kodulehel asuvas galeriis ja hinnakalkulaatoris leiduvate fotode põhjal. Looduskivide puhul varieerub kivimuster partiist sõltuvalt. Kui soovid, võime saata Sulle pildi just sellest plaadist (slab), millest Sinu köögi või vannitoa tasapinna lõikame. Kivinäidistega saab tutvuda ka showroom´is. Kaugematesse piirkondadesse oleme materjalide näidiseid saatnud posti teel.