Caesarstone -20%
Vaata!
2022. aasta köögitrendid

2022. aasta köögitrendid

Nii nagu eelmisel ja üle-eelmisel aastal, kogusime arhitektidelt ja sisekujundajatelt mõtteid, milliseks võiks kujuneda sisustustrendid aastal 2022.

Covid on maailma muutnud ja sarnaselt eelmiste aastatega mõjutavad trende disainimesside asemel pigem sõprade soovitused, praktilised lahendused ja sotsiaalmeedias nähtud eeskujud. Seda, kui võimsalt kujundavad ostuotsuseid näiteks Instagram või Pinterest, nägime ka Granitopi statistikat vaadates. Nii tuli tõdeda, et õnnelike klientide poolt mitu korda nädalas jagatud pildid kaunimustrilise paekiviga mõjusid parima reklaamina ning tõstsid Jura Grey 2021. aasta kõige populaarsemaks materjaliks.

Bianco Carrara C

Naturaalsed materjalid

Naturaalsed materjalid, eriti hele (tamm) ja tume puit (tiikpuu või pähkel, mõnikord ka tumedaks peitsitud vineer) on köögimööbli valmistamisel endiselt populaarsed. Eriti palju kasutatakse puitu sahtlite ja uste paneelide viimistluseks, kuid tihti on puust või puiduspooniga kaetud ka muu mööbli või põrandaga harmoneeruv mööblikarkass.


Nagu paistab 2021. aasta kokkuvõttest, kasvab ka kivi osakaal töötasapinna materjalina aasta-aastalt. Materjaliliigilt on populaarseim kvartskivi (ligi pooled kõigist müüdavatest tasapindadest), kusjuures Bianco Carrara C-le äravahetamiseni sarnane Mystery White tõusis kolmandale kohale, jäädes päris marmorile alla väga napilt. Marmorimustrilise kvartsi kõrval on suurimateks tõusjateks paekivi ja terratso.

Vaata materjale!

Kestvusesse ja kvaliteeti tasub alati investeerida, ühtlasi aga on tähelepanu all sisustuslahenduse praktilisus. Selles osas – tööpinna puhastuse seisukohalt – pole kivile (eriti kvartskivile) võrdset ning küllap jätkub see trend ka 2022. aastal. Võrreldes klassikalise ja ajatu valge marmoriga, mis on aastakümneid tipus trooninud, on Jura paekivi ainulaadne muster määrdumiskindluselt mõneti andestavam.

Mugavus ja avarus

Praktiline lähenemine sisekujundusele on oluline, kuid funktsionaalsuse kõrval on rõhk mugavusel ja avarusel. Raamatuid on tänapäeval kodudes küllaltki vähe ja need trükised kipuvad viimasel ajal koos kokaraamatute ja ajakirjadega kööki.

Brilliant White

Mööblit vaadates võib tõdeda, et ülemised kapid on populaarsust kaotamas. Üha rohkem on avatud, lahtiseid riiuleid, mõnikord aga varjavad nõusid toonitud või kirkalt läbipaistvad klaasuksed või isegi võred. Kui ülemised kapid on kadunud või riiulitega asendunud, siis kasutatakse hoiuruumina tihtipeale ära seinaorvad või nišid. Sellise “köögigarderoobi” või sahvri moodustava panipaiga ees võivad olla maast laeni lükanduksed või tasapinnani alla tõmmatav ruloo.

Galaxy Star

Kui sellist hiigelkappi pole, hoitakse toiduaineid pigem sahtlites. Nähtaval, st tööpinnal või riiulil paiknevad kuivainepurgid  ja karbid on aga muutunud dekoratiivsemaks.

Terrazzo Calacatta (Fotod: Jenny N)

Köögisaar

Kui vahepeal katsetati ka serveerimislauda meenutavaid saari (millel mõnikord olid rattad all), siis nüüdseks on köögisaar suuremaks kasvanud. Ruumi keskpunktiks kujunenud köögisaar peidab endas peaaegu alati veinikülmikut, nõudepesumasinat-pliiti vms tehnikat ning seda äärestavad istumiskohad. Ei ole harvad isegi sellised projektid, kus avatud köögis on lausa topelt-saar, täispikkuses köögisaare asemel 2 väiksemat, mille vahele on jäetud käimisruumi. U-köökides kohtab ka nurgaga L kujulisi saari, mille elutoapoolses küljes on nurgadiivan. Või on traditsioonilisema disainiga saare (või baarileti) all väljatõmmatav ja tasapinda pikendav lisatükk/lisalaud. Projekteeritakse ka selliseid I-köögiga paralleelseid topelt-saari, millest üks (keskmine) on toidulauda asendav ja teine (elutoa-poolne) pigem tuppa avanevate ustega kummutit meenutav ruumipoolitaja.

Bianco Carrara C


Toolid on kasvanud, mitte päris baaripukid, kuid tavapärasest kõrgema istumisasendiga ja tekstiilkattega patjadega istmed. Palju mõjutab sisekujundust ka suurte mööblimajade tootevalik, kus koguvad populaarsust reguleeritava kõrgusega pöörlevad baaritoolid ja volditavad režissööritoolid.

Colonial Ivory

Köök kui eluruum

Köök ei pruugi üldse olla köögi moodigi, arvab mõni sisearhitekt. Tegelikult pole ju avatud köök mitte lihtsalt toidu valmistamise koht, vaid eluruumi osa. Ja mõnikord pole köök mitte ainult elutoa pikendus, vaid ühtlasi ka õue, rõdule või terrassile avanev eluruum. Niisiis ei pruugi kööki ehitades ja sisustades olla jäigalt kinni traditsioonilistes arusaamades. Pigem võib funktsionaalsusele lisaks rõhutada ka hubasust. Üha enam kohtab köögis kunsti ja antiiki. Aga ka individualistlikku suunaga ja markeeritult personaalset lähenemist. Kuna üha rohkem veedetakse aega kodus, siis on oluline, et sisustuselemendid ruumis oleks tähendusrikkad, peegeldaks elanikke ja nende vajadusi. Kui varasemalt oli köökides pigem vähem asju ja rõhk lihtsusel, siis viimasel ajal (eriti aasta lõpus) on muutunud oluliseks perekesksus ja kaunistused, linikud, keraamika…


Kuna konverentsikõned on pandeemia tõttu fookuses ja kodune kaugtöö tahab samuti tegemist, võib trendina täheldada vajadust ruumi kiiresti tsoonideks jagada. Eraldumist soodustavad sirmid ja voldikuksed, mõnikord aga lahendab ajutise privaatsusvajaduse lihtsalt istumisnurgakest varjav kardin.

Crystal Calacatta Silva

Täiskõrge kivitaust (taustakivi)

Tekstuuriga mängimine, tapeet, dekoratiivkrohv ja robustsed tellisseinad on endiselt olulised, aga taustakivi tähtsus ja mõõtmed on samuti kasvanud. Moes on täiskõrge taust. Kui looduskivist tasapind on juba niigi kunstiteos, siis kogu mööbli ja tööpinna vahelist ala kattev kiviplaat on tõeline wow-faktor!

Tihtipeale on taustakivi ka julge mustriga (Jura Grey, Crystal Calacatta Silva või looduslik marmor), kusjuures selline ruumikaunistus võib olla tasapinnamaterjalist erinev. Vastandina kohtab suhtumist, kui avatud riiulite ja taustakivi asemel on tasapinnast laeni kõrguv ja puhvetkappi meenutav seinavitriin.

Noble Ivory White

Värvid

2022. aasta moevärv on oliivroheline, aga ka traditsioonilised värvikombinatsioonid nagu valge, hall ja must ei ole kuhugi kadunud. 2021. aasta lõpus tehtud küsitlus näitab, et eelistustelt on esikohal valge mööbel (41%), sellele järgnevad puitviimistlus (12%) ja hallid toonid (10%).

Noble Concrete Grey (Fotod: Kristian & Andrea)

Sortimendi muutumine, uued kollektsioonid

Materjalivalikut täiendame Granitopis uute kivimaterjalide, segistite ja valamutega kogu aeg, ootamata aastanumbri vahetust. Paratamatult juhtub, et tehastes lõpetatakse mõne kvartskivi tootmine või lisandub uute huvitavate mustrite ja kujundusega materjale. Kiviuudistest väärib välja toomist omapärase roostekarva pinnaga kvartskivi Decore Ocra turule tulek, samuti lisasime detsembri lõpus tellimiskivide nimekirja põnevaid marmorisorte – Calacatta Belgia, Fantastico Arni ja Macchia Vecchia.

Populaarsete tööpinnamaterjalide TOP10 aastal 2021

Eelmise aasta kokkuvõttest paistab, et ligi pooled müüdud tasapindadest olid valmistatud kvartskivist, eriti edukaks osutusid Noble kollektsiooni kivid, populaarsuselt teine oli graniit (ligi 20%), järgnesid paekivi (ligi 12%), marmor ja terratso (mõlemad pisut alla 10%). Edetabelisse mahtus 5 kvartskivi, 3 graniiti, 1 paekivi (esikoha omanik Jura Grey) ja loomulikult valge marmor Bianco Carrara C.

KIVIMATERJALIDE EDETABEL

Jura Grey
Bianco Carrara C
Mystery White
Noble Ivory White
Noble Concrete Grey
Nero Assoluto
Noble Carrara
Noble Supreme White
Steel Grey
Viscount White

Esikümnest jäid napit välja marmorimustrilised kvartsid Noble Areti Bianco, Veined Michelangelo ja Crystal Calacatta Silva, samuti kunstmarmor Terrazzo Calacatta.

Terrazzo GV 0/25

Vaata materjalivalikut ja arvuta kivitasapinna hinda!

Hinnakalkulaator
Viscount White

Trendisoovitusi 2024. aastaks

Köögisaar – kaasaegse köögi keskpunkt

Abiks köögisaare planeerimisel – kuni kaks korda suurem tööpind!

Kaunis kodu – moodsa tehnoloogia ja väärika ajaloo harmoonia

2021. aasta köögitrendid: minimalism, funktsionaalsus ja perekesksus

Sisekujundajad soovitavad

Terratso – kunstkivi töötasapinna materjalina