Õueköök – koduaia pärl, kus suvepäevi nautida

Õueköök – koduaia pärl, kus suvepäevi nautida

Kui ilmad soojenevad, liigub aiaomanike mõte kevadele ja grillimisele. Kui aastate vältel on elutuba vaikselt terrassile või aeda laienenud ning veedetakse üha enam aega õues, siis koguvad populaarsust ka õueköögid. Väliköök või grillinurgake on mõnus kohake, kus loodust nautida, ilma et peaks toa ja aia vahel jooksma – kõik vajalik söögivalmistamiseks on aias kohapeal olemas.

Kuidas planeerida õuekööki?

Õueköögi ja grillinurga planeerimiseks tasub esmalt teha selgeks oma vajadused ning eelarve. Asja ajab vabalt ära grill ja väiksem baarilaud, millel hakkida ja toite hoida, aga miks mitte ehitada kõigi võimalustega köök, mis teeb nii mõnelegi toaköögile silmad ette.

Esmalt tasuks mõelda, kui palju ruumi õueköögile eraldada saab. Õnneks on õues üldiselt kergem ruumiga mängida kui toas ning see pakub suuremaid võimalusi mahutada ära suurem seltskond, kellega koos toimetada ning hiljem ühiselt einet nautida.

Oluline on ka see, kas õueköök on püsiv või on plaanis see sügise saabudes kokku panna ja varju alla viia. Kui köök ületalve õues ei pea olema, pole sellele ka nii suured nõudmised ja võib selle kokku panna puidust ning igal hooajal üle õlitada, et see ilmastikuoludele vastu peaks.
Püsiv õueköök või kivist grillinurk peaks aga olema vastupidavast materjalist ning ka aastate möödudes igal suvel välja nägema nagu uus.

Steel Grey

Kõigi mugavustega õueköök

Muidugi on oluline ka otsustada, mida peaks uus õueköök sisaldama, et see täidaks kõik kasutajate vajadused õues toidu valmistamiseks.
Kõige olulisem on grill, mille puhul saab valida gaasi- ja söegrilli vahel. Gaasigrilli puhul on turvalisem see siduda tasapinnaga, samas kui söegrill võiks siiski kergesti süttivatest materjalidest kaugemal olla. Samuti räägib gaasigrilli kasuks lihtne ja kiire kasutatavus, seega miks mitte tehagi suvel kõik õhtused eined just õueköögis, et värskes õhus viibimisest viimast võtta.

Korralikust õueköögist ei puudu ka külmkapp, ent peab silmas pidama, et tundlikum elektroonikaseade oleks kaitstud vihma ja niiskuse eest, mis võivad köögitehnikale liiga teha.

Et kõiki vajalikke esemeid õues hoida, on vajalikud riiulid-kapid ning tasapind, kus võiks suveks kõik vajalik olemas olla, et mitte edasi-tagasi joosta.

Oluline on kindlasti ka kraanikauss, sest toitu valmistades on paratamatult vaja pesta käsi ja nõusid, seega muudab voolav vesi õues söögitegemise märksa lihtsamaks ja mugavamaks.

Materjal on oluline

Õues võib kasutada mitmeid materjale, mida toaköögiski, ent rõhku tasuks siiski panna võimalikult suurele vastupidavusele, eriti põhjamaises kliimas, mis võib üllatada paduvihmade, suvekuumuse kui ka krõbedate külmadega talvel.
Seega kehtib siin lihtne reegel – kui tahad, et sinu õueköök rõõmustaks sind kümneid aastaid, vali kindel materjal, mis kõigele vastu peab.

Bianco Sardo

Tasapindade puhul eelistatakse reeglina õues looduskivi, mis ei karda kuuma ega külma. Parimaks materjaliks töötasapinnaks õueköögis on vaieldamatult graniit, mis on ilmastikukindel ning talub muretult kuuma, külma ning niiskust. Õues olevaid materjale võib kimbutada ka hallitus, millega graniidiga muret ei ole. Graniidi kasuks räägib ka kerge puhastatavus, mis välitingimustes on eriti oluline.

Bianco Carrara C

Kui väliköök on päiksevalgusele ja ilmastikutingimustele avatud, ei tasuks õuetingimustesse panna kvartsi, mis kipub otsese päiksevalguse mõjul värvi muutma ja tuhmuma.
Kui planeerid välikööki või grillinurka, vaata kivimaterjale ning küsi vajadusel nõu Granitopi spetsialistidelt!

Marinace Black